Příprava a použití bylin

25. června 2011 v 14:23 |  SÍLA BYLIN
































ČAJ A NÁLEV

K přípravě se hodí především mladé byliny. Při delší přípravě se snižuje jejich léčivý účinek.
Můžete kombinovat i více druhů rostlinek, záleží na tom, na jaký neduh je chcete použít viz. výběr vhodné bylinky.
Vezměte 3 větší špetky ( použijte svůj cit ) čerstvých nebo sušených bylin a přelejte je v šálku nebo hrnečku vařící vodou a nechte přikryté louhovat 3-10 minut a pak je zceďte.( ne však přes kovové sítko ). Faustovské pravidlo říká, že čaj je hotový, když byliny klesnou ke dnu. Avšak mnoho silně olejnatých bylin neklesne ke dnu ani po 3 hodinách, proto postačí 10-15 minut. Čaj pijte co nejdříve po zcezení, protože léčivé látky se neustále odpařují.

ODVAR

Vaření je vhodné u rostlin, jež obtížně uvolňují léčebné látky ( dřevnaté rostliny, kořeny, lodyhy ). Rostlinky vložte do smaltovaného hrnce a zalijte studenou vodou a pomalu je přiveďte k varu. Doba varu je záležitostí citu, většinou stačí asi 15 minut, někdy o něco déle. Vyvarujte se nádob z oceli, železa, mědi nebo mosazi.

STUDENÝ EXTRAKT

Při louhování dáváme rostlinky do studené vody a necháme je přes noc ustát. Někdy je dobré, když bylinky přecedíme, zalijeme studenou vodou a krátce povaříme ( né v extrahované tekutině ), čímž získáme zbytek léčivých látek. Tresti jsou husté výtažky, olejnaté extrakty, jež se požívají na mázání.

ČERSTVÉ ŠŤÁVY

Některé čerstvé byliny, většinou plody, jdou lehce vymačkávat, získaná šťáva se však špatně uchovává,proto by měly být hned užívány ( podle druhu byliny buď jako nápoj, nebo na obklady ).

TINKTURY

Jsou výtažky z bylin získávané pomocí jemnějšího alkoholu. Hrst bylin nasypte do tmavé láhve, kterou naplňte kupříkladu ovocnou pálenkou tak, aby v ní byly všechny bylinky ponořeny. Asi po dvou týdnech uležení na teplém místě je tinktura připravena k použití.

MASTI A SMĚSI NA NÁPLASTI

Rostliny nebo rostliné výtažky můžete s jemnými tuky rozetřít nebo převařit na masti a směsi na náplasti.
Sádlo vyškvaříme za nízké teploty při ubývajícím Měsíci, ne však ve dnech Panny, jinak se mast nedá uchovávat, plesniví.
Takto připravený tuk je vysoce hodnotný pro přípravu mastí a používá se také na obklady. Do rozpáleného sádla přidejte čerstvé byliny ( měsíček zahradní, kostival. máta, heřmánek atd. ) a nechte krátce škvařit, asi tak dlouho, jak smažite řízek. Postačí dvě hrsti bylin na jednu sklenici od hořčice tuku. Tuto směs uložte na noc do chladu a druhý den ji mírně zahřejte, aby se znova rozpustila. Přes jemné sítko ji zceďte do čistých sklenic a uchovávejte ji na tmavém místě.
Tato mast je vynikajícím prostředkem proti různým neduhům, třeba jako mazání na prsa při kašli a brontichidě, na křečové žíly, kožní problémy atd.
Tato práce vyžaduje trpělivost a lásku, uspěchanost nepřínáší dobré výsledky.
Vhodnou dobou pro přípravu mastí je přibývající Měsíc, případně některý z "květových" dní ( Blíženci, Váhy, Vodnář ) a úplněk. Za úplňku mají rostliny léčivou moc. Nejlépe je, pokud mast chladne přes noc za úplňku, můžeme ji výtáhnout i na měsíční světlo ( 1-2 hodiny), a pak ji teprve vložíme do lednice. Plnění masti do sklenic připadne na ubývající Měsíc, což zaručuje její dlouhodobou trvanlivost. Odlévání mastí se má provádět za ubývajícího Měsíce, nikoli však ve dnech Raka a Panny!!! Hotové nádoby s mastmi ( včetně květů ) můžete bez obav uložit do sklepa nebo lednice do doby, než začne vládnout ubývající Měsíc, a teprve pak je přecedit a slít do čistých tmavých sklenic.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama